פתאום זה היכה בי. טוב למען האמת לקח לי 15 שנות מחקר על עצמי ועל אחרים- אבל בכל זאת זה היכה בי. יש לנו משאב מטורף מלידה, הוא מנוע קריטי, אבל אנחנו לא באמת מתייחסים אליו ככה. קצת כמו כסף על הרצפה.
כשבחנתי מה מייחד את אותם אנשים שאני מגדירה כמצליחנים- כאלה שפיצחו את ה"מטריקס" – אלה שחיים את ה'גם וגם' הגדול' – גם הכי טובים במה שהם עושים וגם באיך שהם חיים מצאתי שיש להם מכנה משותף. הם משקיעים המון ועקביים מאוד בהגדלת ה-Wellness Intelligence" שלהם והם הפכו את זה לדרך חיים.
את המאמר הבא הקדשתי למשאב יקר ערך, זה שהופך אותנו לחכמים – באיך שאנחנו חיים, ומביא אותנו הכי קרוב למה שאני אוהבת לקרוא לו ה"בול" שלנו – אותה נקודה בה אנחנו נמצאים בגודל הנכון שלנו בעולם בכל תחומי החיים:
- מה זה Wellness intelligence ולמה זה טוב?
- כמה מזה מולד וכמה נרכש\ נלמד?
- לאיזה מתחומי חיינו זה רלוונטי ?
- בחנו את עצמכם: מה דירוג ה -Wellbeing שלכם כרגע?
- מה חשוב לעשות כדי להגדיל את זה ?
Wellness Intelligence – היכולת שלנו להגיע הכי קרוב לנקודת ה"בול" שלנו בחיים.
שנים לימדו אותנו מתכונים להצלחה: אם תלמד טוב תצליח, אם תעבוד קשה תרוויח, כלים והנחיות – איך לעשות את החיים נכון, לא זאת לא טעות כתיב. לעשות את החיים ולא לחיות את החיים.
אבל לא תמיד זה מרגיש לנו מדויק. משהו שם לא יושב עד הסוף. זה לא מאוזן או לא משמעותי מספיק, זה לא שמח מספיק או נוכח מספיק. זה לא מרגיש ב'בול' שלנו.
כן. יש כזאת נקודה. נקודת ה"בול" נקרא לה, המקום בו אנחנו מרגישים שהגענו מאוד קרוב להיות בגודל הנכון שלנו בעולם.
תחושת ה"בול" היא לא הישג עם גביע. היא דומה יותר לתחושה של שקט. של "הגעתי הבייתה".
זה לא הישג עם גביע ולא תמיד מחיאות הכפיים באות מבחוץ. זאת תחושה עמוקה מבפנים. תחושה שהכל מתחבר לנו למין שלם אחד מבפנים- תחושת משמעות, תחושת חיבור לאנשים מסביבנו, עטופה בבהירות לגבי הדרך שלנו- מה אנחנו רוצים ואיך להשיג את זה.
זאת תחושה מתפשטת לכל האספקטים של החיים. היא מייצרת 'בול' בהורות, בזוגיות, בקריירה, עם החברים, בכמה שאנחנו מרוויחים, יודעי דבר מתארים אותה כתחושה עמוקה של שקט, של "הגעתי הביתה" מתובל ברוגע.
לא פעם כדי להגיע לשם אנחנו צריכים להכיר ב'Wi' שלנו, Wellness Intelligence הבסיסית שלנו המורכבת ממנת המשכל עמה נולדנו בשילוב עם כל מה שרכשנו לאורך חיינו – והשילוב שלהן והמוכנות שלנו להגדיל את "חוכמת האיך לחיות את החיים" תביא אותנו הכי קרוב לשם.
Wellness Intelligence – מה זה ומאיפה זה בא?
כדי להבין את המושג הזה חשוב לפרק אותו לשני מרכיביו: Wellness\Wellbeing – וintelligence-
Wellbeing הוא מושג כולל שהתחיל להיחקר לפני עשורים בודדים, לצד המדע המתפתח של הפסיכולוגיה החיובית, זרם או גישה בתוך הפסיכולוגיה שנכנסו לחיינו במאה ה- 21 והיא חוקרת את מידת האושר של בני האדם, הרגשות החיוביים שלהם ואיכות החיים הכוללת.
האנושות עברה מהישרדות לWellbeing והמחקר בעקבותיה
למעשה הפסיכולוגיה החיובית עושה 'טוויסט בעלילה' כשהיא בוחרת להתמקד בעובדה שהאנושות כבר לא רק עסוקה בהישרדות אלא גם בחלקים החיים של החיים- וגם הם ראויים לחקירה.
אבל הפסיכולוגיה החיובית זוכה ליותר ויותר תהודה לא רק בגלל עצם חיוביותה אלא גם בהיותה זרם מאוד פרקטי ואקטיבי בהגדרה. רבים מהמחקרים והכלים שהיא מציעה עושים מאמץ לא רק בלהבין את הסיבות והמקורות של הדברים, אלא גם את הפרקטיקה, אופן היישום בחיי היום יום.
הפסיכולוגיה החיובית – העזה להכניס את ה"אושר" למדע ובכך נתנה לנו לגיטימציה לרדוף אחריו.
הפסיכולוגיה החיובית הפכה את מדעי ה-wellbeing לרשמיים כשהיא העזה להכניס מושגים כמו "אושר" לתמונה ובכך אפשרה לנו, בני התמותה לבקש אותו, להכיר בו וגם להכיר במה עומד בדרך שלנו אליו.
זה היה חדשני ומהפכני והתיישב על הגל הכולל של אחרי מלחמת העולם השנייה- והתנועה שבעיני התעקשה להעביר את האנושות מהישרדות ל'wellbeing".
רגע לפני שנהיית פה מלחמת קרדיט עקובה מדם, וכולם יריבו על 'מי דיבר על זה קודם', צריך לתת קרדיט כבר ליוונים שדברו על נהנתנות וחקרו אותה טוב טוב, ולבודהיזם שהתחיל להבין ש"סבל" הוא רק מופע בהצגה שלמה גדולה הרבה יותר ובעצם נתן את הקרקע הפרקטית לאיך חיים את החיים באמת, אבל היוונים היו מזמן ואחריהם הגיעו עידנים של סבל, והבודהיסטים נתפסו נזירים מוזרים כאלה מפעם והמדע הרשמי אף פעם לא התייחס אליהם ברצינות.
במאה ה-20, אברהם מסלו היה הראשון שהכניס את זה לתצורה של תאוריה ומחקר- בתאוריית הצרכים שלו שהתחילה להסתכל על בני האדם כיצורים שיש להם צרכים קיומיים ואחרים והתחיל למסגר את המוטיבציה האנושית בדרך הזאת. ככלי שאפשר למדוד ואפשר לחקור ומכאן גם לשפר.
בשורה התחתונה- כיום, בכל חוג לפסיכולוגיה או מדעי הנפש והמוח בכל אוניברסיטה שמכבדת את עצמה בעולם יש תוכנית בתחום.
למזלנו נולדנו בעשור הנכון. Wellbeing הפך ללגיטימי וסקסי במיוחד.
אז למזלנו נולדנו בעשור הנכון, המחקר של מדעי הwellbeing מתפתח ומכניס ידע וגם כלים אמפיריים ומחקרים שיכולים למדדו את התיאוריות האלה של איכות החיים שלנו על כל מרכיביה.
Wellness – זה לא צום מיצים דיאטה וחוקן. זאת הבריאות השלמה שלנו בכל האספקטים של חיינו.
על מנת לדבר על Wellness צריך קודם כל לעשות למושג הזה תיקון מוניטין- ולהזיז אותו קצת מהמקום הצר אליו הוא משויך לא פעם.
המון פעמים כשמדברים בארץ על Wellness אנשים מדברים על ספורט, תזונה או בריאות גופנית. קשה להאשים אותם, כי המושג הזה עדיין עובר לא מעט התאמות וספציפית בישראל לא מצאו לו אפילו תרגום שנעים לאוזן: בעברית wellness =רווחה. יש הטוענים שהוא קרוי גם "שלומות" אבל ברור לכולנו שהמושגים האלה נשארים מעורפלים מאוד ולא ממש קליטים, ביחס למשאב כל כך חשוב שמנהל אפסקטים כל כך משמעותיים של חיינו.
Wellbeing או Wellness הוא בריאות. אבל במובן הרחב שלה.
ההגדרה הרשמית של ארגון הבריאות העולמי לבריאות היא:
"Health is a state of complete physical, mental, and social well-being and not merely
the absence of disease or infirmity."
כלומר- לא התפיסה הצרה של היעדר מחלה, אלא הגדרת הבריאות 'כמטריית על' לקשת רחבה של מדדים בשלל תחומי החיים: הפיזי המנטלי והסוציאלי.
מה מדד הWellbeing הנוכחי שלכם? תנו לעצמכם ציון.
אז בחקר הwellbeing מקובל למדוד 8 מדדים שבודקים את איכות החיים הכללית של אדם :
- Wellness פיזי בריאות (תזונה, שינה, ספורט, איך הגוף מרגיש.
- רגשי: מצבו הרגשי רמת המודעות שלו ויכולות הרגשיות שלו כולל יכולות ההתמודדות הרגשית
- מנטלי אינטלקטואלי- זה החלק שמעריך את מצבו השכלי של אדם מידת הגירוי והסיפוק האינטלקטואלי, יכולת פתרון בעיות, ולמידה.
- חברתי- מערכות יחסים, קשרים, תמיכה.
- מקצועי\קריירה – סיפוק מקצועי והתפתחות מקצועית ולא פעם מכניסים גם איזון עבודה חיים.
- פיננסי- מידת היציבות הכלכלית, והיכולת להתמודד עם לחץ כלכלי.
- וולנס רוחני- מידת הסיפוק תחושת המשמעות והמטרה והיכולת של אדם להרגיש מחובר למשהו שהוא מעבר לעצמו.
- סביבתי- הקשר בין האדם לסביבה שלו .
מיניות. הפקטור התשיעי שמשום מה המדע הרשמי הוציא ממדדי הWellebeing
אנרגיה מינית בעיני היא אחד המרכיבים הלא פחות חשובים בפקטור של השלומות או הwellbeing של האדם. מידת היכולת שלנו להרגיש ממומשים ומסופקים מינית בשלבים שונים בחיינו.
לא ברור למה המדע הרשמי של חקר הwellebeing הוציא אותו מהמחקר אבל אני מקפידה להכניס אותו לעבודה עם אנשים כי בעיני בריאות שלמה כוללת גם אותו.
אז wellbeing מורכב מעד כמה אנחנו שבעי רצון או קרובים בדירוג הפנימי והחיצוני שלנו להרגיש הכי טוב בכל הפקטורים האלה.
בחנו את עצמכם-הזדמנות אמיתית לאבחון עצמי
אז קחו לעצמכם רגע ובחנו את עצמכם – קחו כל אחד מהמדדים 1-9 ותנו לעצמכם ציון מ- 1-10.
מה הציון הנוכחי שאתם נותנים לעצמכם בכל אחד מהמדדים – וזכרו זה לא ציון חיצוני או ציון כמו שהתרגלנו בביה"ס. זה ציון פנימי לעצמכם שאומר – זאת הנקודה שאני נמצא בה עכשיו
למיטיבי הלכת – אתם מוזמנים גם לתת לעצמכם את אותו ציון לאיפה אתם רוצים להיות בעתיד. זאת תהיה התחלה נהדרת של לבנות בהמשך תוכנית עבודה פרקטית.
מה זאת אינטליגנציה ?
אינטליגנציה היא אחד המושגים המדוברים ביותר בעולם הפסיכולוגיה, ויש לא מעט מחלוקות לגביו ולגבי אופן הגדרתו ורוחב היריעה שלו.
- לצבור ידע כולל למידה מניסיון
- להסיק ממנו על מצבים שונים או בעיות
- ליישם אותו בתחומי החיים.
המשותף לכל התאוריות המגדירות אינטליגנציה היא ההסכמה כי המושג אינטליגנציה בא למדוד את יכולתו של אדם:
ההגדרה המקובלת לאינטליגנציה מגדירה אותה כיכולת להסיק, לתכנן, לפתור בעיות, לחשוב באופן מופשט, להבין רעיונות מורכבים, ללמוד מהר וללמוד מניסיון. הגדרה זו מכירה בכך שאין מדובר רק בלמידה מספרים, כישורים אקדמיים צרים או חכמה של מבחנים, אלא ביכולת רחבה ועמוקה יותר להבין את הסביבה, "לתפוס" את מה שקורה, לחשוב בהגיון ולהבין מה לעשות = ליישם.
האגודה האמריקנית לפסיכולוגיה מגדירה את השונות באינטליגנציה באופן הבא: "פרטים מובחנים זה מזה ביכולתם להבין רעיונות מורכבים, להסתגל באופן אפקטיבי לסביבה, ללמוד מניסיון, לעסוק בצורות שונות של הסקה, ולהתגבר על מכשולים בעזרת חשיבה."
אינטליגנציות מרובות – לא רק חשיבה מגדירה עד כמה אנחנו חכמים
אם בעבר נהוג היה להתייחס לאינטליגנציה כמדד קוגניטיבי המודד בעיקר מרכיבים של חשיבה ואופן היישום שלה בעולם, תאוריות האינטליגנציה התפתחו מאוד בעיקר בשל ההבנה שהממד הקוגניטיבי בלבד למדידת כישוריו של אדם הוא ממד צר מאוד שאינו מגדיר מספיק את האדם. .
בין התאוריות הרבות שמגדירות אינטליגנציה קמה גם תאוריית האינטליגנציות המרובות' שתבע הפסיכולוג הווארד גרדנר לפיה ניתן לתאר כל אדם באמצעות שבעה אופנים שונים ועצמאיים לעבד מידע: אינטליגנציה לשונית, לוגית-מתמטית, מרחבית, גופנית-תנועתית, מוזיקלית, תוך-אישית, בין אישית ונטורליסטית.
כיום ישנן לא מעט אבחנות שיכולות למדוד את האינטיליגנציה של אדם בינהן גם אלה המוכרות לנו יותר:
אינטליגנציה רגשית שמתייחסת ליכולת לייצר, לזהות, להבין ולווסת רגשות של האדם ושל אחרים[34].
אינטיליגנציה יצירתית- יכולת לפתור בעיות בצורה יצירתית להביא רעיונות חדשים ולהביא חשיבה מזוית חדשנית אינטיליגנציה חברתית היכולת לנווט במצבים חברתיים שונים
ועוד.
Wellness Inteligecne היכולת שלנו למקסם את הדרך בה אנחנו חיים בכל מרכיבי החיים
היכולת לזהות, לאפיין, להבין ולייצר לעצמנו חיים מיטביים עבורנו היא יכולת גבוהה של אנשים שמסוגלים לזהות לצבור ידע והבנה על האופן בו ניתן ואפשר לחיות ולהצליח בתחומי החיים השונים ולנצל ידע זה על מנת לאפשר לעצמם חיים טובים יותר עבורם.
Wellness Intelligecne האם זה מולד או נרכש?
כיום עולם המחקר די תמים דעים לגבי העובדה ששני המרכיבים של המושג הם נלמדים ונרכשים גם יחד ושמידת האינטליגנציה של אדם תלויה בקוקטייל בין תורשה לסביבה.
בעוד שהוכח שאינטליגנציה לסוגיה היא שילוב של תורשה ולא פחות מכך סביבה גם המחקר על תומך בכך.
Wellbeing וסיפוק בחיים ששניהם מרכיבים שמקושרים לאושר הם בין 30-40% תורשתיים. (Røysamb et al., 2018).
חוקרים עוסקים בחיפוש נרחב אחר "גן האושר" ומחקר עדכני (Cloninger & Cloninger, 2019).
מצא שלא פחות מ972 גנים אחראיים על הפיכתנו למאושרים. הממצאים של המחקר הזה מחזקים מאוד את המודל המשולב בין מימדים פסיכוביולוגיים גופניים, רגשיים ורוחניים הקשורים לwellbeing שלנו .
דוגמאות נוספות מחזקות את הקשר ומצביעות על גנים ספציפיים שנמצאו קשורים למשל ליכולת שלנו לראייה חיובית, או גנים שקשורים לנטייה למצבי רוח, ועוד מכלול שלם של גנים שנמצאו קשורים על היכולת שלנו להפריש הורמונים שקשורים לאופן פעולה שיגרום לנו להיות מאושרים יותר או להגביר פקטורים שקשורים לרווחתנו.
אבל עולם המחקר כולו מודע לעובדה שבשני המקרים לא חשוב עם איזו מנה ראשונית אדם ייולד אם הוא לא יתמוך בכל בלמידה והתפתחות של הסביבה זה יישאר סטטי ויש לסביבה וללמידה מרכיבים קריטיים .
אז איך מגדילים את המשאב המהותי הזה בחיינו? מי שמתחייב מצליח
כאמור כמו כל תחום בחיים לא חשוב מה נקודת הפתיחה שלנו או מנת המשכל עמה נולדנו אם לא נייצר לעצמנו סביבה וגירויים שיאפשרו לנו להגדיל את המשאב הזה- נגיע עד לתקרת זכוכית מאוד מוגבלת. ולכן אם באמת בא לכם להגיע הכי גבוה שאפשר- קחו את הבעלות על היכולת שלכם להיות ממש טובים באיך שאתם חיים בכל תחומי החיים וקחו על זה אחריות. אי אפשר להפסיד כאן זאת זכייה מובטחת:
- כמו בכל תחום בחיים השלב הראשון הוא להבין מה כבר יש לי.
להכיר בתורשה הטבעית איתה נולדתי ובמקום שהיא תופסת כבר בחיי.
לקחת בעלות על התורשה שכבר יש לנו- כי תמיד קל יותר לעבוד עם מה שיש ולהגדיל אותו רגע לפני שעובדים עם החדש.
מה קבלתי בתורשה? שמחת חיים? אופטימיות? יכולת לראיית חצי הכוס המלאה?
כל מה שכבר יש לתת לו משקל- זה לא ברור מאליו ואיתו להתחיל לקום בבוקר ולעבוד ממנו.
- לבנות לעצמנו סביבה מצמיחה – תומכת בהגדלת ה-WI
אחד הדברים שנמצאו משמעותיים ביותר בהגדלת האושר ומדדי הwellbeing הוא רשת חברתית. כזאת שבאמת מצמיחה ומגדילה. אם אין לכם כזאת או היא לא מספקת תנו על זה את הדעת ותשקיעו בדרכים להגדיל אותה.
- משמעות.
משמעות היא אחד הפקטורים המשמעותיים- ורבים נוטים לוותר עליה .
תמיד אפשר למצוא משמעות בכאן ועכשיו או לייצר אותה אחכ.
תכירו בצורך שלכם במשמעות, תנו לו מקום כי הוא לא "חריג" הוא חלק מהרצון הכולל שלכם להרגיש 'יותר' בעולם הזה ואל תוותרו על למצוא אותה בחיים. זה קיים גם בשבילכם.
- 'לו יש יותר גדול'-
השוואותיות היא חלק בלתי נפרד ממשהו שאנחנו גדלנו אליו- מערכת הישגים שקשורה ל"לא מספיק" עמוק בתוכנו ותמיד לראות הישגים כמקור חיצוני. הגדלת כלים למודעות בתחום הזה- הגדלת ההקשבה הפנימית למה באמת אנחנו רוצים ל"שריר הבא לי " שלנו ייתן תוצאות נהדרות ויש לא מעט דרכים לעשות את זה. בתור התחלה דעו שזה לא בהכרח מה שאתם באמת רוצים- זה רק מה שלימדו אתכם לחשוב.
- בנו לעצמכם תוכנית מותאמת אישית להביא אתכם הכי קרוב ל"בול" שלכם בכל תחומי החיים- ו..לא. זה יהיה מאוד קשה לעשות את זה לבד
ככל שתתחייבו יותר למסלול הזה של להגדיל את ה-WI. תרגישו את השיפור בחייכם לאורך כל התחומים קורה.
שנים על פני האדמה גדלנו כשמסלילים אותנו לדרך מסויימת, אם אנחנו רוצים עכשיו לבנות לעצמנו תוכנית אישית להביא אותנו יותר קרוב למה שנכון לנו יכול להיות שנצטרך עזרה. מצאו לכם את המורים המתאימים, את המסגרות הנכונות, תתרגשו מההזדמנות ללמוד לחקור ותקפידו שהלימודים יהיו מאוד מעשיים כאלה שלא רק ילמדו אתכם את ה'מה' אלא יתנו לכם יד ב'איך' אנחנו כבר גדולים מספיק כדי לא לבזבז זמן יקר של שארית חיינו
והכי חשוב – זכרו. זה אפשרי וזה כאן ה"גם וגם" הלהיות גם הכי טובים במה שאנחנו עושים וגם באיך שאנחנו חיים – ואיך מי שנכשל – אפשר רק להגדיל את זה אי אפשר באמת ליפול בזה. הצלחה מובטחת לתלמידים שקדנים.
הכי אשמח לשמוע מכם מה חשבתם ואיפה אתם מרגישם שאתם הכי צריכים עזרה.